La SAREB és nostra!

Avui fem una crida a l’acció: la campanya “la SAREB és Nostra” per destapar una estafa, per denunciar que continua l’espoli de l’habitatge que hauria de ser nostre, dels ciutadans, pagada amb diners de totes però utilitzada per especular i enriquir a uns pocs.

Com bé sabem totes, la bombolla immobiliària va esclatar en 2008. Encara que el govern deia que teníem «el sistema financer més sòlid de la comunitat internacional», aviat es van fer visibles les esquerdes.

Entre 2010 i 2012, l’estat espanyol va injectar més de 61 milions d’euros de diners públics – dels nostres diners – per rescatar a la banca. Teníem 45 caixes d’estalvis i 8 bancs abans de la crisi. Ara, després de fusions i reestructuracions, tenim 2 caixes d’estalvis i 15 bancs.

El resultat ha estat una concentració de capital en mans de pocs. L’objectiu principal de la nacionalització de diverses entitats – Catalunya Caixa, Bankia, Unnim, Nova Caixa Galícia, Banc de València – no ha estat el ben comú o el benefici dels ciutadans si no el benefici de la banca.

Per exemple, després del rescat vam veure com BBVA va comprar a Unnim per un euro en 2011, i La Caixa es va quedar amb el Banc de València pel mateix preu en 2012. El robatori segueix fins avui. Amb la venda de Catalunya Caixa a BBVA hem perdut 12.000 milions d’euros. I estem a l’espera de veure el que perdrem amb la venda de Bankia.
En altres paraules: gràcies a la butxaca de la ciutadania, els rics s’estan fent més rics, mentre que nosaltres, la gent del carrer, vivim l’austeritat, les retallades i els desnonaments, entre altres mals, per assegurar que paguem nosaltres pel rescat.
Les pèrdues són de tots, i els guanys de molt, molt pocs.

Part del procés de “netejar” o “sanejar” el sistema financer ha estat la creació de la Sareb. La Sareb és coneguda com el banc dolent, però en realitat és una immobiliària de “actius tòxics” amb les despulles de la bombolla immobiliària, de les entitats rescatades amb diners públics. Aquests “actius tòxics” són habitatges acabats o mitjà acabades sense vendre i el deute de promotors i constructores fallides.

Amb més de 106.000 propietats, la Sareb és la immobiliària més gran d’Europa. Damunt, és una entitat que és 45% pública mentre l’altre 55% és de les entitats rescatades (pel que la major part dels seus diners també és de totes). Però en comptes de garantir el dret a l’habitatge per a centenars de milers de ciutadans que es troben al carrer, el seu objectiu és vendre els seus actius amb un 15% de benefici abans de 2027.
Gràcies a la pressió ciutadana, la Sareb ha cedit 2.000 habitatges a les comunitats autònomes en 2014. Però diem que és massa tard, i sobretot massa poc. 2.000 habitatges només són el 2% de tots els habitatges que tenen.
Les volem totes!

En comptes de rescatar a la gent, es va rescatar a la banca amb els nostres diners. Estem sofrint retallades en educació, sanitat i altres serveis públics per assegurar el pagament del rescat.
Denunciem això com un espoli, i amb aquest objectiu llancem la campanya “la Sareb és Nostra”, per reprendre el que és nostre.

Davant aquesta situació, la campanya de l’Obra Social de la PAH es basa en la mobilització i autoorganització, sent conscients que solament organitzades i amb suport muto podem plantar cara a la injsuticia que suposa la acumulació d’habitatge buit juntament amb el drama dels desnonaments, recuperat així aquests habitatges que són nostres i que la banca amb la inseparable ajuda del govern ens ha arrabassat. Hem reallotjat fins al moment a unes 3.000 persones i recuperat prop de 40 edificis, dels quals 18 són propietat de la Sareb, que a més es nega a escoltar a les famílies que vivien en ells.

D’aquests blocs gairebé 40 blocs comptem amb importants victòries, els dos casos més evidents, les cessions de la Sareb a la Generalitat del Bloc Gracia ( Sabadell ) i el Bloc Bages 2 ( Manresa). Els dos blocs estan en procés de signar contractes de lloguer social per 3 anys per a les famílies que els *estan ocupant, 40 en el Bloc Gracia i 17 en el Bloc Bages 2. Victòries sense precedents que ens ajuden a seguir sabent que SI ES POT.

La PAH ha utilitzat totes les vies possibles. 136 Ajuntaments de Catalunya han aprovat la Moció de la Pah per multar als Bancs que acumulen habitatge buit i no li donen a ella un ús social, i al juny el Parlament de Catalunya va aprovar la ILP de les Pahs Catalanes, on també s’exigeix la movilització de l’habitatge buit per a un ús social. Ara amb les ExigènciesPAH interpel·lem als partits perquè aprobin una llei que d’una vegada per sempre acabi amb aquesta injustícia. I ara, a més, interpel·lem a la SAREB i els seus responsables polítics i econòmics al fet que ens escoltin i cedeixin a les persones, a els qui ja les hem pagat, els habitatges buits com a mostra el mapa tenen per tot el territori espanyol.

Exigim als grans propietaris d’habitatge, en particular a la SAREB,  la seva mobilització urgent i que l’habitatge respongui bàsicamente a la seva funció social, és impossible entendre que després dels milers de milions de rescat publico a la banca, aquesta segueixi maltractant a les persones que necessiten una resposta habitacional, és inadmissible que la Sareb segueixi actuant com si d’una màfia es tractés, amb total impunitat i sense respectar els drets humans.

Per això avui llancem la campanya la Sareb és Nostra. En aquesta campanya fem publica la pagina web: http://www.lasarebesnuestra.com. En ella hem mapejat uns 30.000 habitatges de la Sareb usant informació de les immobiliàries que gestionen els seus actius una bona part d’habitatges de la Sareb. Mentre no veiem besllum de resposta per part de la Sareb ni la banca en general, creiem que és nostra obligació compartir les nostres eines, perquè sigui la gent organitzada qui de resposta a aquesta situació.

Les quatre entitats que gestionen els actius de la Sareb, tres d’elles fons d’inversió nord-americanes, estan beneficiant directament del rescat a la banca, mentre que nosaltres, la gent del carrer, paguem el compte. I mentre que sofrim més de mig milió d’execucions hipotecàries i centenars de milers de desnonaments, menys que el 2% del parc immobilari en l’estat espanyol aquesta dedicat a l’habitatge social.

Considerant que ja ho hem pagat els ciutadans, exigim que l’habitatge de la Sareb serveixi NO per a l’especulació però perquè visqui la gent. N’hi ha prou d’especulació, volem habitatge digne per a totes. Un parc d’habitatge en mans de la ciutadania, amb lloguers estables i assequibles.

Sí Que es POT!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s